dissabte, 1 de setembre del 2018

Curs 2018-2019. Llengua i Literatura catalanes.

Ara que ja ens hem presentat, toca presentar l'assignatura, començarem amb tot allò que és general en tots els cursos i, després, ja anirem concretant.

Abans d'arribar-hi, hem de dir que, des del Departament de Llengua i Literatura catalanes, volem que tingueu a l'abast una sèrie d'informacions que ens semblen interessants:

  • Els concursos literaris: 
El Departament, com ja sabeu, cada any organitza un concurs literari per Sant Jordi, els guanyadors d'aquest concurs són presentats de manera automàtica als Jocs Florals del districte i, si guanyen allà, van al Jocs Florals de Barcelona.
A més, hi ha tot de concursos i propostes on podeu presentar-vos, amb o sense el nostre ajut. A continuació trobareu els que a mi em semblen més destacats i, si algú vol presentar-s'hi, es pot posar en contacte amb mi:


  1. Els premis literaris que es van fent arreu del territori de parla catalana es publiciten en aquesta pàgina web: http://www.lletrescatalanes.cat/ca/llistat-premis-literaris-vigents-narrativa. on en trobareu les bases. També podeu entrar-hi pel blog, ja que a la banda dels enllaços us l'he posat.
  2. L'AMIC (Mitjans d'informació i comunicació) organitza, des de fa 10 cursos, un concurs que anomena Ficcions (L'aventura de crear històries) del qual trobem les bases aquí.
  3. L'escola concertada Saint Paul School convoca cada any un premi literari que té una dotació de 400 €. La data final de lliurament acostuma a ser a principis de gener, i aquí trobareu la informació. 
  4. ... (si algú troba algun concurs més que pugui interessar i m'ho diu, l'inclourem)

  • Els blogs amb què treballa el Departament:
Aquest curs fareu servir, sobretot, aquest blog, (que té aquesta adreça: http://llenguacatalanailiteraturaicaria.blogspot.com.es/ ), però heu de saber que el departament en té més i que, com que són públics, els podeu consultar.

  1. N'hi ha un que pretén incloure aquelles coses que de literatura ens agraden en general. No hi trobareu literatura catalana o no només hi trobareu literatura catalana, sinó moltes altres coses: contes, poemes, inicis o fragments de novel·les, assaigs... També el fem servir perquè ens lliureu els treballs de Sant Jordi o els deures d'estiu i, de fet, volem potenciar-ne aquest ús a fi d'estalviar paper. Es diu Liticària i té aquesta adreça: http://liticaria.blogspot.com.es/. Alguna vegada us puc demanar la ressenya o el comentari d'algun text o un text de creació i publicar-lo allà, amb el vostre permís, esclar. O podeu fer algun suggeriment d'inclusió d'algun material
  2. La resta són blogs que pertanyen a nivells concrets: els de Literatura Catalana de batxillerat ( http://literaturacatalanaicaria.blogspot.com.es/ i http://icarialiteraria.blogspot.com.es/ ). El de segon de batxillerat  de llengua ( http://llenguacatalanaicaria.blogspot.com.es/ ). I el de primer de batxillerat de llengua ( http://llenguailiteraturacatalanaicaria.blogspot.com.es/ ). 
Us heu de fixar també en el format blog, sempre hi ha més coses de les que us poden semblar a primer cop d'ull: a la banda dreta no només hi teniu l'arxiu del blog, que no és res més que el seu índex, sinó que també hi ha exercicis; models de comentari de textos, llistes de figures retòriques, informació sobre els premis i un model de conjugació. Si hi afegeixo alguna altra cosa ja us ho comunicaré. Si creieu que aniria bé posar-ne alguna altra, m'ho dieu.

  • Pel que fa a sortides:
Al departament hem decidit de fer, com a mínim, una sortida amb cada nivell, amb vosaltres farem, de moment, dues sortides al teatre.

A la primera anirem a veure Els jocs florals de can Prosa de Santiago Rusiñol. Si en voleu saber més, cliqueu aquí
A la segona veurem Amanda T, que es basa en una història que ha succeït fa ben poc i que també treballarem a tutoria.
A més també teniu la possibilitat de participar al concurs de lectura en veu alta, però aquesta activitat només afectarà un parell d'alumnes. Si us interessa saber de què va, cliqueu aquí i aquí.
  • Aquest curs fareu el que s'anomenen competències bàsiques que ja vau fer a segon. Si no ho recordeu, es tracta d'unes proves força senzilles que serveixen per saber quin nivell té l'alumnat europeu. Treballen la competència lingüística i la científico-teconològica i es faran durant el febrer. Com que el resultat que en traieu és força bo, representaran un 10% de la nota de la 3a avaluació.

  • Tornarem a fer una setmana de les lletres al voltant de Sant Jordi. El curs passat vam fer-ne la segona edició. A part del concurs literari, farem diverses activitats i intentarem que vinguin persones relacionades amb el món de l'art i la literatura a fer ponències o similars. Si coneixeu algú o se us acut alguna activitat, m'ho podeu comunicar.
I aquí s'acaba la presentació general, ara tocarà parlar de coses més concretes, què farem, com i quan. 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada