divendres, 7 de setembre del 2018

Expressió oral. 1a avaluació. Exposició d'un tema. El text argumentatiu.

Durant aquest curs ja vam comentar que faríem una expressió oral per trimestre. En aquest treballarem el text argumentatiu del qual ja hem vist les característiques. A continuació trobareu una llista de temes a tractar, cadascun de vosaltres n'haurà d'escollir un, o, si se li n'acut un altre, aquest altre, prèvia consulta.

Us passo primer la llista:
  1. La utilització de pells d'animals per a fer vestits. (S'hauria de prohibir o té una funció que les fa imprescindibles).
  2. Les festes amb braus i altres animals. (Tradició a mantenir o pràctica salvatge que hauria de desaparèixer).
  3. Les drogues. (Legals i il·legals; tenen una funció que hauria de fer-nos plantejar que es legalitzin o s'haurien d'il·legalitzar totes perquè són massa perilloses). 
  4. Ésser vegetarià. (Una opció lliure, un retrocés que implica una mala alimentació o una obligació de qualsevol persona amb consciència).
  5. La importància que la societat dóna a la imatge. (És exagerada i provoca molts complexos i problemes de salut, és lògica, no és excessiva).
  6. L'escalfament global. (Què es fa i què s'hauria de fer o ja es fa el que és necessari o tampoc és tan important que fem res).
  7. L'egocentrisme. (Creus que la nostra societat ens fa massa egocèntrics? Es bo ser-ho? És dolent? Per què?)
  8. La pena de mort, l'eutanàsia i l'avortament. (Poden ser tres temes o tractar-los de manera conjunta: Són comparables o no tenen res a veure? Haurien d'estar legalitzats tots, algun o alguns? Per què?)
  9. Diferència entre llibertat i llibertinatge. (On hem de posar els límits? O no n'hauríem de posar? Per què?)
  10. Vivim a una societat lliure. (Realment som tan lliures com ens volen fer pensar? Per què?) 
  11. Les persones som violentes per naturalesa? (Per què? Pots relacionar-ho amb el terrorisme i les guerres).
  12. La religió. (Per què sorgeix? Què aporta? És necessària?)  
  13. El fenomen fan. (Coneixes gent que és fan d'algun grup musical... Creus que hi ha un grau de fanatisme que és exagerat? Per què?)
  14. "Carpe diem" (Què vol dir aquest tòpic? És útil per a la vida? se'n pot fer un mal ús? Per què?).
  15. La mentida (És bona? És dolenta? Depèn de la mentida? Tots som mentiders? Per què?)
  16. Els ni-nis (Qui són? És la societat qui els fa? Neixen amb aquesta predisposició?)
  17. La Telerealitat o els realitys (Entreteniment o engany? Es fan perquè el públic els demana? El públic els veu perquè els fan?)
  18. La solidaritat (Les persones som solidàries per naturalesa? Evitem ser-ho? Què fem amb els porblemes dels altres? és més fàcil ser solidari amb els que tens a prop o amb els que tens lluny?)
  19. El clima fa que tinguem un caràcter diferent. (És certa aquesta afirmació? Per què?) 
  20. Les relacions amoroses. (Som monògams? El tipus de sexualitat que tenim és una opció? Què és el poliamor? Has de ser fidel en les teves relacions sexuals? Per què?
  21. Les tribus urbanes (Són bones o dolentes? Què fa que algú entri a una tribu urbana? Et conseideres membre d'alguna?)
  22. La violència a la televisió o als videojocs. (Pot alterar la conducta dels que els veuen o hi juguen? Són inofensius? Per què?)
  23. "Tothom té un preu" (Creus que aquesta frase és certa?)
  24. El futbol. (Creus que és més que un esport? Els futbolistes de grans equips guanyen el que es mereixen? Té massa importància a la nostra vida? En podria tenir més?)
  25. Les joguines ('hi ha per a nens i per a nenes? Haurien de ser per a tothom? ens transmeten valors? Quins?)    
  26. L'educació al nostre país. (Té qualitat? Què s'hauria de canviar? què està bé? com creus que hauria de ser? Has sentir a parlar de les escoles que treballen per projectes? Què en penses?)
  27. "Hi ha dues coses infinites: l'Univers i l'estupidesa humana" va dir Einstein. (Creus que aquesta frase és certa? Per què?)
  28. "Els amics es trien, la família no". A partir d'aquesta frase explica la importància d'uns i d'altres. (Creus que els amics mai fallen o qui mai falla és la família o que depèn?)
  29. Els sentiments: s'han de mostrar o s'han de reprimir.
  30. Els tafaners, diferència entre tafaneria i curiositat. (És dolent tafanejar? Indica un interès per la gent?)
  31. La sinceritat, és necessària o està sobrevalorada?
  32. La felicitat (Podem ser feliços? és més feliç aquell qui té més coses? La felicitat depèn de com ens prenem les coses que ens passen?)
  33. És necessari saber altres idiomes. (Realment hem d'aprendre idiomes? És imprescindible saber anglès? Hi ha idiomes més útils que altres?)
  34. L'assetjament escolar (Com es podria evitar? Com hauríem d'actuar si el presenciem? I si el patim? Els assetjadors s'adonen que ho són?)
  35. Les classes i els seus integrants (Tots tenim un paper concret a les classes: el graciós, l'estrany, el xerraire, el que passa de tot... per què?)
  36. Els animals (Han de tenir els mateixos drets que les persones? Han de dependre d'elles?)
  37. Les malalties mentals i les físiques (Hauríem de valorar-les igual? Hem de dir que les patim? Depèn del malalt? Depèn de la malatia?)
  38. Les festes (Nadal, Sant Joan... Sabem què celebrem? Són importants?) 
  39. ...





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada