diumenge, 5 de maig del 2019

L'oració composta (1). Les coordinades. Amb una pregunta extra!!!

Com ja hem dit, les oracions són coordinades si les proposicions o frases que les formen són independents entre elles, estan al mateix nivell sintàctic, tenen sentit complet i s’uneixen mitjançant un nexe (conjuncions o locucions conjuntives).

    • Per exemple: Vol que vinguis i creu que t'anirà bé.
Les dividim en els subtipus següents a partir del significat del nexe que duen (poden ser uns quants menys o uns quant més segons la gramàtica que consultem).
  • copulatives: Sumen o uneixen. Nexes: i, ni
  • continuatives: que al llibre apareixen amb les anteriors perquè, segons ell, "el valor additiu de la conjunció i es pot reforçar afegint-hi un adverbi (també...), un connector d'intensificació (a més a més...) o un de continuïtat (aleshores...)." Els nexes que poden dur són: doncs, a més a més (ademés és un castellanisme), d'altra banda, encara, també, fins i tot, a més...
  • disjuntives: Presenten dos elements que s'exclouen, de manera que s'ha de triar entre un o l'altre. Nexes: o, o bé.
  • explicatives: Que al llibre s'inclouen amb les disjuntives sota el pretext que "en algunes expressions, el nexe disjuntiu expressa que els termes coordinats són equivalents o sinònims" o, el que és el mateix: que els connectors fan una funció reformulativa que pretén tornar a dir allò que ja hem dit però amb unes altres paraules. Nexes: és a dir, o sigui, això és. 
  • adversatives: Els elements es presenten en oposició, contrast o s'exclouen entre si (expressen contrarietat). Nexes: però, no obstant, tanmateix, sinó, sinó que.
Ara que teniu aclarit el tema de les coordinades, espero, i la diferència entre uns tipus i uns altres, podeu respondre de manera raonada i completa la pregunta següent?
Quina de les dues classificacions us sembla més lògica, la que subdivideix les coordinades en 5 subtipus o la que les subdivideix en 3? O potser us sembla que cap de les dues en té del tot i en proposaríeu una altra, que seria...






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada