diumenge, 21 de maig del 2017

Categories i funcions (2)

I aquí veurem els diversos tipus de frases que tenim i quines funcions poden fer.


Sabem que la majoria de vegades, tant quan escrivim, com quan parlem, no diem una sola frase, sinó que les anem enllaçant i acabem construint allò que s'anomena "discurs" en el sentit de: Grup d’oracions que constitueix una unitat comunicativa dotada d’autonomia i de coherència, com es defineix al diccionari en una de les entrades. 

Així doncs, de manera habitual i automàtica, unim paraules, sintagmes i oracions de diverses maneres que ara analitzarem:
  • Per coordinació: parlem de coordinació quan la relació que s’estableix entre dos o més elements fa que es conservin independents i sintàcticament equivalents per mitjà d’una conjunció que serveix de nexe


  • Per juxtaposició: parlem de juxtaposició quan la unió dels dos o més elements es fa sense explicitar la relació de dependència que existeix entre elles amb cap partícula de subordinació o de coordinació.


  • Per subordinació: parlem de subordinació quan la relació que s’estableix entre dues o més frases o oracions funciona de tal manera que l’una depèn sintàcticament de l’altra. També hi ha sintagmes i paraules que se subordines a d'altres, però això ja ho veiem quan estudiem les funcions sintàctiques de l'oració simple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada