diumenge, 21 de maig del 2017

Categories i funcions. (1)

En aquesta entrada trobareu la definició de frase, la de sintagma i la diferència que hi ha entre una categoria i una funció. La considerem un repàs de coses que ja heu estudiat més d'una vegada, però que potser convé recordar.

1. La frase:

De definicions de frase se n'han fet moltes al llarg de la història de la lingüística:
a. semàntiques: enunciat amb sentit complet.
b. sintàctiques: enunciat que conté un verb en forma personal, enunciat sintàcticament independent ...
c. fonètiques: enunciat entre dues pauses. 
Totes tenen, però, limitacions: què vol dir sentit complet?, a vegades el sentit complet no es troba si no és dins un text llarg; hi ha enunciats que no contenen verb i són frases, aquest es pot sobreentendre...; una frase subordinada pot tenir un verb en forma personal i no ser sintàcticament independent...; hi ha pauses que no corresponen a frases...
Amb tot, normalment els estudiants de llengua ,i els parlants en general, saben distingir on comença i on acaba una frase. Fem-ho en el text següent:

Era el millor dels temps, i era el pitjor; era l'edat de la saviesa i la de la ximpleria; era l'època de la fe i l'època de la incredulitat; l'estació de la Llum i la de les Tenebres; era la primavera de l'esperança i l'hivern de la desesperació; tot se'ns oferia com a nostre i no teníem absolutament res; anàvem tots directament al Cel, tots ens precipitàvem cap a la direcció contrària. En un mot: l'època era tan semblant a l'actual, que algunes de les autoritats més escandaloses demanaven que, per a bé o per a mal, fos considerada tan sols en un grau superlatiu de comparació.
        dins Història de dues ciutats de Charles DICKENS

És, però, convenient que no només identifiquem sinó que també dominem la construcció de frases més o menys complexes i que sapiguem identificar-ne els diferents constituents (categories gramaticals) i les relacions que aquests mantenen entre ells (funcions). Hem de tenir clar que tota categoria realitza alguna funció i que tota funció és realitzada per alguna categoria, però que no s'han de confondre, ja que:
a) una categoria - per exemple un nom o un SN - pot realitzar més d'una funció - per exemple Subjecte o Complement directe.
b)i una funció - per exemple Complement directe - pot ser realitzada per diverses categories - per exemple un SN o un pronom.
Aquí teniu un quadre on s'enumeren les principals categories i les principals funcions:




 CATEGORIES
 FUNCIONS
 CLASSES DE MOTS:
Subjecte o Sintagma Nominal (Subj)
 Nom
Predicat o Sintagma Verbal  (SV)
 Verb
Complement de Nom (CN)
 Adjectiu
Complement d'Adjectiu (CAdj)
 Determinant
Complement directe (CD)
 Pronom
Complement indirecte (CI) 
 Adverbi
Complement de règim verbal (CR) 
 Preposició
Atribut (Atr) 
 Conjunció
Complement Predicatiu (CPred) 
 CLASSES DE SINTAGMES:
Complement Circumstancial (CC) 
 Sintagma Nominal (SN)

 Sintagma Verbal (SV)

 Sintagma Adjectival (SAdj) 

 Sintagma Adverbial (SAdv)

 Sintagma Preposicional (SPrep)



      

Com ja deveu saber, un sintagma és una unitat intermèdia entre la frase i el mot. Tot i no ser una frase té una certa unitat de significat i sintàctica. Acostuma a tenir un nucli al voltant del qual  giren els altres components.
Intenteu dividir en sintagmes les frases del text següent i digueu quin tipus de sintagmes són:

De sobte, a l'altra banda de la finestra hi havia un esclat de llum molt viva, com una gran espurna que durava un instant, i al cap de poc retrunyia tot el cel. De vegades el tro era llunyà, i arribaa lentament; altres cops esclatava damunt de la casa i era com si s'obrís la muntanya sencera, com si tot s'hagués d'ensorrar. Després, en el silenci de la nit, se sentia la bufor constant de la pluja entre els arbres, i jo m'estava quiet i tranquil fins que venia un altre llamp.
Tampoc no sabia si els fantasmes es mullaven o no, ni on s'amagaven els ocells durant els temporals. La iaia m'havia explicat algunes coses, però encara no me les havia explicades totes.
             dins La japonesa de Jordi COCA.
        
        






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada