dilluns, 16 de gener del 2017

El millor dels móns de Quim Monzó (3)

Thèkhov, Hemingway, Kafka i Borges són els autors que es van citar com a influències en la literratura de Monzó, mirarem una mica qui eren i quines coses en va poder treure.

  • Thèkhov: Va néixer a Taganrog el 1860 i va morir a Badenweiler el 1904. Fou un dels principals dramturgs i narradors de la Rússia de la seva època.
    Metge de professió, una de les seves frases cèlebres fou: La medicina és la meva legítima esposa i la literatura la meva amant. Inicialment va començar a escriure històries només per diners, però a mesura que va anar madurant com a escriptor, va fer innovacions al gènere del conte que han influït moltíssim en els contistes moderns en general i en Monzó en particular. És un dels primers que utilitza la tècnica que imita la transcripció del flux de la consciència i que rebutja que els contes hagin de tenir una finalitat moralista. Si voleu llegir-ne un exemple, aquí el trobareu. 

  • Hemingway: Va néixer a Oak Park, Illinois, EUA, el 1899 i va morir a Ketchum, Idaho, EUA el 1961. Fou un dels escriptors més rellevants del segle XX i un dels Nobles de literatura. Tant la seva escriptura com el seu estil de vida (aventurera i apassionada) van influenciar molts escriptors posteriors. La major part de la seva obra va ser escrita entre 1920 i 1950. La seva obra es caracteritza perquè utilitza un estil directe ple d'oracions simples i amb una adjectivació precisa. Normalment parla de l'individu i la seva tràgica lluita vital, l'individu que viu la vida com una aventura i, sovint, en surt derrotat. Si voleu llegir-ne un exemple, aquí el trobareu.


  • Kafka: Va néixer a Praga, que llavors pertanyia al'Imperiu austrohongarès i, actualment, pertany a Txèquia el 1883 i va morir a Kierling, actualment part de la ciutat austríaca de Klosteneuburg, el 1924. La seva narrativa angoixant i simbòlica es considera un precedent de la narrativa del segle XX. Escrivia en alemany i la seva obra no és gaire extensa, cosa que no ha impedit que el terme "kafkià" actualment s'apliqui a situacions grotesques i absurdes en què ens podem trobar a causa de la manera com tenim organitzada la societat. Si teniu curiositat per "La Metamorfosi", aquí la trobareu.



  • Borges: Va néixer a Buenos Aires el 1899 i va morir a Ginebra el 1986. Si bé la poesia va ser fonamental en la seva tasca com a literat, van ser la narrativa i l'assaig els gèneres que li van reportar el reconeixement universal. Dotat d'una extensíssima cultura, va elaborar una obra de gran solidesa intel·lectual sobre els fonaments d'una prosa precisa i austera, amb la qual va manifestar un irònic distanciament de les coses. Les estructures narratives que empra alteren les formes convencionals del temps i de l'espai i serveixen per crear móns alternatius d'alt contingut simbòlic construïts a partir de reflexos, inversions i paral·lelismes. Moltes vegades els seus relats prenen la forma d'endevinalles, o de potents metàfores de rerefons metafísic. Aquí trobareu un dels seus contes.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada