dilluns, 3 de desembre del 2018

Els avantatges de ser un marginat d'Stephen Chbosky


El llibre d'aquest primer trimestre es podria definir com un llibre de literatura juvenil, probablement, però, abans d'afirmar-ho, hauríem de saber quines característiques tenen.


Què és una novel·la juvenil? 


Una novel·la juvenil ha de tenir com a finalitat fomentar l'hàbit de la lectura entre els joves, i per aconseguir-ho és important que hi hagi:
  • Un component lúdic: ha d'entretenir mentre es llegeix.
  • I un component didàctic: ha d'afavorir el desenvolupament del pensament crític, ha de fer pensar.
Però quines són les característiques que podem assenyalar per diferenciar-les de la resta i per qualificar-les de bones novel·les juvenils? (Montesinos 2003)
  • Han d'estar escrites amb un lèxic, amb un estil i amb una temàtica adequats, que entenguin els joves i, alhora, que ampliïn les seves habilitats lingüístiques i literàries.
  • Han de basar-se en els conflictes que viuen a fi d'aconseguir que els lectors s'hi identifiquin.
  • Han d'ajudar-los a formar el seu pensament crític i estètic, han de fer que es preguntin coses més o menys transcendents.
  • No han de ser moralistes, no han de tenir una lliçó moral que ens digui quina és la forma d'actuar correctament davant els problemes que plantegen. Han de poder tractar qualsevol tema amb versemblança, rigor i qualitat. El que ha de moure l'autor a escriure la novel·la és la necessitat d'explicar una història concreta, no la de donar una lliçó moral.
  • Han de ser una literatura de "transició", cosa que vol dir que han de preparar els lectors per a literatures o lectures més complexes. 
  • Han de tenir molt clar qui són els seus destinataris, fins al punt que l'editorial o la col·lecció que els publica ha de dir a quines edats van adreçades.

I ara us toca a vosaltres: podríeu dir si el llibre que heu llegit és una novel·la juvenil? Si creieu que SÍ: és una bona novel·la juvenil? En cas que penseu que NO, quin tipus de novel·la és? 

Em consta que sabeu que del llibre se'n va fer una pel·lícula que la majoria de vosaltres heu vist, però que tornarem a veure perquè trobo que té un sentit que ho fem. Mentre la veiem, observareu que hi ha coses que el llibre explica i la pel·lícula no, veureu com surten els personatges amb un aspecte que potser no és el que havíeu imaginat, veureu que no tot s'explica de la mateixa manera, aquí trobareu les coses que acostumen a fer-se a lhora de plantejar-se una adaptació al cinema.


  










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada